ReAttach

Heb je last van spanningen, stress, concentratieproblemen, wordt je snel getriggerd door mensen of situaties of heb je een vol hoofd waardoor je moeite hebt met de dingen die je moet of wil doen?
Dan is ReAttach mogelijk wat voor jou.

Sinds 1 januari 2022 ben ik naast beeldend therapeut ReAttach therapeut.
In 2023 en 2024 heb ik mij verder gespecialiseerd in ReAttach en daardoor mag ik mij nu ook Affect Coach® noemen.
Wat houdt ReAttach in?

Laagdrempelig
ReAttach is een methodiek waarbij je niet hoeft te praten en het is niet nodig dat trauma’s of nare gebeurtenissen opnieuw beleefd worden.
Kortdurende interventie
ReAttach is een opmerkelijke, snelwerkende en in de praktijk bewezen methode met gemiddeld 5 behandelingen verspreid over 3 maanden.
Snel resultaat
Al na enkele sessies ervaar je een ‘opgeruimd hoofd’, minder klachten en minder stress. De executieve functies verbeteren: je krijgt meer overzicht en kunt beter organiseren en plannen.
Breed toepasbaar
ReAttach wordt als systemische interventie ingezet bij kinderen, jongeren en volwassenen met psychotrauma, affectregulatie stoornissen, hechtingsproblemen, psychosomatische klachten en ontwikkelingsstoornissen.
Persoonlijke groei
ReAttach is een meerwaarde voor iedereen die als persoon wil groeien door op een goede manier om te gaan met onaangename gedachten, gevoelens en ervaringen, en te focussen op wat echt belangrijk is in zijn of haar leven.

(Bron: https://reattachacademy.com/over-reattach/)

 

Hoe werkt ReAttach therapie?

Hoe ziet het verwerken van informatie eruit ?
Alles wat je ziet of hoort noemen we prikkels of informatie. Als je weet wat de informatie betekent of waar het bij hoort, dan snap je de wereld om je heen. Dat is fijn en geeft rust. Je snapt waar iets bij hoort, omdat je dingen eerder hebt meegemaakt. In ons lange termijn geheugen hebben we mapjes gemaakt waar
we informatie in opslaan, bijvoorbeeld een mapje voor school of werk, een mapje voor familie en een mapje voor “ik”. Zo kunnen we nieuwe informatie opruimen en oude informatie gebruiken om nieuwe informatie te snappen. We zeggen dan dat er verbinding is in ons hoofd.

Wat gebeurt er als er stress is?
Als er stress is, kun je informatie niet goed verwerken. Alsof de stress heeft gezorgd voor een blokkade of verstopping in je hoofd. Informatie wordt niet goed opgeruimd, waardoor er chaos is in je hoofd.
Je hebt dan geen overzicht, een vol hoofd en merkt dat je bijvoorbeeld snel moet huilen, bang of boos bent.
Als er veel negatieve ervaringen zijn, kun je ook onhandige mapjes aangemaakt hebben. Bv een mapje: “ik kan niks” of “ niemand wil vrienden met mij zijn”. Deze onhandige mapjes gebruik je steeds weer opnieuw om  informatie te begrijpen. Daar word je niet blij van. Je zou bijna denken dat het waar is en bent een soort van vergeten dat er ook positieve ervaringen waren. De stress kan door verschillende gebeurtenissen ontstaan. Bijvoorbeeld omdat je nare dingen hebt meegemaakt, overspannen bent of een autisme spectrum stoornis hebt.
Waardoor de stress komt maakt voor ReAttach niet uit.

Wat is het effect van ReAttach?
ReAttach zorgt ervoor dat de blokkade in je hoofd wordt opgelost.
Tijdens de therapie werk je aan je zelfbeeld in relatie met de belangrijkste personen in je leven.
Je leert spanningen en gebeurtenissen te relativeren.
Onhandige denkpatronen (mapjes in je hoofd) worden vervangen door beter passende denkpatronen.

Van korte duur
De therapie hoeft maar kort te duren. Meestal is 5 keer genoeg.

Wat ga je doen met ReAttach?
Er wordt vooraf met je besproken waar je tegenaan loopt en hoe je omgaat met lastige situaties, waardoor de therapeut meer te weten komt over hoe jij informatie verwerkt en met welke zaken je graag anders om zou willen gaan.
Je zit op een stoel en de therapeut gaat met haar vingers op je handen trommelen.
Het trommelen zorgt ervoor dat er een “knuffelhormoon” actief wordt bij jou, waardoor je meer ontspannen bent. Je voelt makkelijker een positieve verbinding met jezelf en anderen.
Terwijl de therapeut dit doet geeft zij je denkopdrachten. Dit zijn vragen waarop je geen antwoord hoeft te geven. Je gaat er in je hoofd aan denken.
Je hoeft niet te praten over wat er bij je opkomt, ook niet over nare dingen die misschien gebeurd zijn. 

Voor wie?
De therapie is voor kinderen en volwassenen. Bij kinderen helpt het goed als de ouders ook een of meerdere keren een sessie volgen.



ReAttach is wetenschappelijk onderbouwd en heeft in 2015 de Clinical Neuropsychiatry Award gewonnen.
Meer informatie is te vinden op www.reattach.nl.

 

Wil je meer weten over ReAttach en hoe dit jou kan helpen?
Je bent van harte welkom voor een vrijblijvende kennismaking.