De therapeut

Moeder van twee pubers, partner, dochter, zus, tante, vriendin, collega, buurvrouw en beeldend therapeut. Zomaar een aantal rollen die ik mag vervullen in mijn leven.

Als klein meisje wilde ik graag juf worden en kinderen begeleiden bij hun leerproces. Naarmate mijn eigen kinderen opgroeiden en ik met steeds meer mensen op verschillende gebieden in contact kwam, groeide mijn interesse in de psychische en emotionele ontwikkeling van kindertijd naar volwassenheid. Vragen als:
Hoe komt het dat mensen op dezelfde situatie verschillend reageren?
Wat maakt dat de ene persoon met kinderlijke onbevangenheid in het leven kan blijven staan terwijl een ander gebruik moet maken van beschermingsmechanismen om staande te kunnen blijven?
En hoe kan ik daar een positieve bijdrage in leveren?
De combinatie met mijn voorliefde voor en behoefte aan creativiteit, maakte mijn besluit om beeldend therapeut te worden, eigenlijk heel logisch.

Ik ben Nelette, een rustige en tegelijkertijd enthousiaste, creatieve, positief ingestelde en behulpzame vrouw die over het algemeen erg geduldig is en goed kan luisteren. Nadat ik 25 jaar bij een bank gewerkt had, ben ik begonnen met de opleiding tot Vaktherapeut Beeldende therapie bij NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Dit bleek een gouden greep! In dit vak kan ik mijn wens om anderen te helpen op psychisch vlak en mijn eigen creativiteit combineren.

Ik heb stage gelopen bij Lentis Zuidlaren (Dennenoord), Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) bij Gezinskliniek De Borch in Eelderwolde en bij het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG te Groningen. Bij het UCP heb ik ook mijn afstudeeronderzoek gedaan. Dit onderzoek, gericht op het effect van beeldende therapie bij depressie, behoort zelfs tot de, door de vaktherapeutische opleidingen uitgeroepen, beste scripties van het schooljaar 2018/2019! Hier ben ik best trots op. Voor degenen die geïnteresseerd zijn: hierbij de link naar de website en naar het document.

Van december 2018 tot juni 2021 heb ik als beeldend therapeut gewerkt bij Het Centrum Ontwikkeling en Educatie in Emmen. In oktober 2019 ben ik gestart met mijn eigen praktijk en vanaf juni 2021 werk ik volledig als zelfstandige in deze heerlijke ruimte aan de Schelp 3 in Leek. Door de samenwerking met drie opdrachtgevers heb ik regelmatig overleg, waardoor ik scherp blijf. Daarnaast volg ik graag cursussen en opleidingen om up to date te blijven en me te blijven ontwikkelen. Hierbij vind ik het vooral belangrijk om zelf te ervaren door met beeldende werkvormen aan de slag te gaan, die ik aan mijn cliënten aanbied.

Het effect van beeldend werken vind ik fascinerend en ik ben ervan overtuigd dat het werkt. Zowel bewust als onbewust worden kenmerken van de maker zichtbaar, waarmee hij of zij zich verder kan ontwikkelen. Dit kan soms best confronterend en lastig zijn, maar ook heel verrassend en mooi. Gelukkig hebben we het werkstuk waarop we ons kunnen richten. Deze vertelt jouw verhaal en helpt jou verder.

Beeldend werken geeft mij enorm veel energie. Ik ontdek iedere keer ook weer andere aspecten bij mezelf in mijn werk. Dit levert nieuwe inspiratie en vooral veel plezier en voldoening.

De praktijk

Mijn praktijkruimte is gevestigd aan De Schelp 3 in Leek. Het is een ruim en licht atelier waarin je alle ruimte hebt om je vrij te bewegen en in alle rust aan je persoonlijke doelen te werken.  

Ik nodig je graag uit om sfeer te komen proeven.

Mocht het lastig zijn om bij mij in de praktijk te komen, dan is het ook mogelijk dat ik op locatie of bij je thuis kom.

Het logo

Het logo van mijn praktijk is een intuïtieve schildering die staat voor (persoonlijke) groei.
Het is kleurrijk. De kleuren staan voor de verschillende aspecten van een persoon, voor vrolijkheid, helderheid, 'het kind in je' en de omgevingsfactoren, evenals het hebben van 'zwarte randjes' in je leven, want ook daar groei je van. Er zit beweging in en voldoende ruimte en vrijheid om verder te groeien, om te ontdekken wie je bent en wat je wilt. Ook is een stevige basis zichtbaar. Deze wordt gevormd tijdens je leven en je eigen ontwikkelproces. De lijnen bewegen van onder naar boven en van boven naar beneden. Hiermee wordt zichtbaar dat je hulp mag vragen en ontvangen van anderen bij je eigen ontwikkeling. Je moet het wel zelf doen, maar gelukkig niet alleen.